Duurzame inzetbaarheid

Deel dit artikel

Duurzame inzetbaarheid is een begrip dat u steeds vaker hoort. Leeft het ook al binnen uw organisatie? Bedrijven of organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid, loopbaanontwikkeling en vitaliteit van hun personeel, plukken daar vaak de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

Medewerkers moeten vanwege de verhoogde pensioenleeftijd langer doorwerken waardoor de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. De huidige economische en technologische ontwikkelingen vragen ook wendbaarheid van de werkgevers. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid.

“Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken, binnen of buiten de organisatie”.

Lange termijnduurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is vooral belangrijk om arbeidsparticipatie te borgen op langere termijn. En zoals altijd, ook hier geldt dat daar vroeg mee gestart moet worden. Als je op je 50-ste nog eens gaat werken aan je duurzame inzetbaarheid is het vaak te laat. Beleid start nu!

Gedeelde verantwoording

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers kan alleen goed van de grond komen als beide partijen daarin hun verantwoordelijkheid nemen: het vereist een werkomgeving die dit mogelijk maakt en een instelling bij de medewerker om de mogelijkheden te benutten.

Personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid

Het roosteren of het inzetten van software voor personeelsplanning is verbonden met duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Hoe kunnen medewerkers gezond langer doorwerken op onregelmatige werktijden? Hoe houdt u hier rekening mee bij het opstellen van het rooster? Maar u kunt ook denken aan maatregelen rond flexibiliteit in personeelsinzet, werk/privé balans, werknemerstevredenheid etc. Een vorm van zelfroosteren kan daar bijvoorbeeld al bij helpen. Checks ondersteunt op vele fronten maatregelen die u wilt ondernemen voor duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie met zelfroosteren, MyChecks, de ChecksApp, rekenautomaat etc. Vraag gerust naar de mogelijkheden, wij denken graag mee.

Meer informatie over duurzame inzetbaarheid

Menu