Ploegenroosters

Waarom een ploegenrooster?

Ploegenroosters zijn van belang voor bedrijven die werken in ploegendiensten. Ploegendiensten zorgen ervoor dat bedrijven en instanties meer uren kunnen besteden aan hun productie of zelfs volcontinu kunnen werken aan hun diensten of producten. Ook zorgen ze voor een evenwichtige verdeling van werkuren en garanderen ze dat alle shifts ingedeeld zijn. Daarbij is het voor de medewerkers ruim van tevoren helder welke dagen en diensten zij werken.

In allerlei sectoren wordt er gebruik gemaakt van ploegendiensten. Denk daarbij aan de industrie en productiebedrijven. Maar ook in de zorg en bij overheidsinstanties wordt er gebruik gemaakt van ploegendiensten, waarbij de ene ploeg wordt afgelost door de volgende ploeg. Daardoor kan je bijvoorbeeld vroeg, laat, nacht- of weekenddiensten draaien.

Wat is een ploegenrooster?

Er zijn verschillende soorten ploegenroosters, zoals 2-ploegendienst, 3-ploegendienst, 4-ploegendienst, 5-ploegendienst en zelfs 6-ploegendienst. Ook allerlei andere varianten en combinaties of roosters op maat zijn mogelijk. Met softwarepakket Checks kun je het gewenste type ploegenrooster maken en aanpassen aan uw specifieke behoeften.

 • Twee-ploegendienst: Afwisseling tussen vroege en late diensten, vaak in blokken van 5
 • Drie-ploegendienst: Drie opeenvolgende ploegen van 8 uur waardoor een periode van 24 uur wordt gedekt. Over het algemeen werkt de organisatie van maandag tot en met vrijdag.
 • Vier-ploegendienst: 4 ploegen die over 24 uur zijn gespreid. Vaak werk je hier 6 dagen per week.
 • Vijf-ploegendienst: Door organisaties vaak gebruikt die volcontinu 7 dagen per week werken.
 • Zes-ploegendienst: Een variatie op bovenstaande systemen met extra reserveploegen in het rooster.

Door onze klanten wordt er veel gebruik gemaakt van de 3- en 5-ploegenroosters.

Drie-ploegendienst

Bij een drie-ploegendienst komt het rooster er vaak als volgt uit te zien:

maandag t/m vrijdag

 • week 1: 4 vroege diensten
 • week 2: 4 late diensten
 • week 3: 4 nacht diensten

Vijf-ploegendienst

Bij een vijf-ploegendienst gaat men vaak uit van een roulatierooster van 10 dagen.

maandag tot en met zondag:

 • week 1: vroeg / vroeg / laat / laat / nacht / nacht en dan 4 dagen vrij

Eventueel kan in Checks ook een 3 en 5 ploegendienst gecombineerd worden, bijvoorbeeld voor verschillende afdelingen binnen een fabriek.

Hoe maak je ploegenroosters?

Het maken van effectieve ploegenroosters kan een uitdaging zijn, vooral door het rekening moeten houden met individuele beschikbaarheid, vaardigheden en wettelijke vereisten. Onze software Checks maakt gebruik van automatische aanbevelingen op basis van deze factoren, waardoor het proces snel en nauwkeurig verloopt.

Onze personeelsplanning software is speciaal ontworpen om te ondersteunen bij het maken van ploegenroosters. Het biedt geavanceerde functies zoals automatische planning, indelen op competenties, overzichtelijke rapportages en integraties met andere systemen. Hiermee kun je tijd besparen, fouten verminderen en personeel efficiƫnter inzetten.

Voorbeeld van ploegenrooster

Opzetten van jaarrooster voor ploegendiensten

Het maken van het ploegenrooster start al in november en december. In deze maanden vraag je bij de medewerkers hun gewenste vakanties en verlofperioden op. Daarna kun je het rooster voor het hele jaar automatisch of met de hand indelen en uitrollen. Het jaarrooster kan dan gedeeld worden met de medewerkers via de ChecksApp of MyChecks waardoor zij het rooster altijd online bij de hand hebben. In het jaarrooster zijn dan over het algemeen alleen de diensten en tijden ingedeeld. Later, bijvoorbeeld iedere week, worden dan de taken en werkplekken (bijvoorbeeld de lijnen in een fabriek) toegekend aan de ploegen en de mensen afhankelijk van de werkvraag en de gewenste productie.

Met behulp van de Check-it kun je in Checks een proefrooster maken en uitrollen om te bekijken of dit helemaal naar wens is voordat het rooster definitief wordt gemaakt en gedeeld met de medewerkers. Mocht je later in het definitieve rooster ook nog ploegen of mensen willen verzetten, dan kan dat uiteraard ook nog in Checks.

Ook voor parttimers is het rooster makkelijk in te richten in Checks. Zo is het roulatierooster makkelijk aan te passen als iemand bijvoorbeeld een dag minder werkt in de week.

ploegenroosters

Voordelen ploegenrooster

 • Het ploegenrooster is voorspelbaar: men weet welke dienst gedraaid moet worden over een week, een maand of over een jaar. Zowel praktisch voor medewerkers als voor de organisatie.
 • De ploeg kan evenwichtig worden samengesteld. Diverse functies met verschillende kwaliteiten kunnen in de ploeg worden samengebracht.
 • Binnen de ploeg heerst een gedeelde verantwoordelijkheid naar elkaar toe. Vaak is er ook een saamhorigheidsgevoel binnen de ploeg. Hierdoor letten medewerkers op elkaar.
 • Het is simpel in structuur en is daarom makkelijk uit te leggen aan medewerkers.
 • Je kan je sociale leven aanpassen aan het ploegenrooster aangezien je het rooster al ruim van tevoren kent.

Meer weten over ploegenroosters maken met Checks?

We vertellen er graag meer over of laten het direct zien via een vrijblijvende demo van Checks. Neem contact met ons op of vraag direct een demo of brochure aan.

Checks is personeelsplanning voor de toekomst

Intelligente software voor personeelsplanning en urenregistratie

Zeer flexibel in te richten planbord

Optimaal overzicht met efficiƫnt planning programma

Menu